Lublin - Europejska Stolica Kultury 2016 - Kandydat
Napisano 26 lutego 2010 - 16:53
Użytkownik Paweł dnia 24 lutego 2010 - 08:18 napisał
Cr masz jakieś dane?
Zależy o jakie sondaże Ci chodzi ale większość ekspertów daje nam duże szanse na przejście do drugiej rundy. Jednak za głównego faworyta uchodzi Łódź, w której się może aż tak dużo ciekawych rzeczy nie dzieje jednak wydają najwięcej pieniędzy na promocję ze wszystkich miast.
Napisano 04 marca 2010 - 10:49
Użytkownik Paweł dnia 03 marca 2010 - 15:21 napisał
Nie rozśmieszaj nas. Nawet dobrze rozwiniętej komunikacji nie mamy o kulturze nie mówiąc.
Napisano 04 marca 2010 - 15:24
myślę, że komunikacja to problem wielu z miast, nie mówiąc o tym czy startują do esk czy nie, a esk to nie tylko komunikacja.
nie mówiąc o kulturze, popieram CR
Lublinianie mało wiedzą o całej idei ESK i co wchodzi w jej skład, bo tak naprawdę wbrew pozorom kultura to tylko składowa część tego projektu.
Jak myślicie jaka była historia Liverpool przed zdobyciem tytułu?
Tam ludzie chcieli być ESK i to w głównej mierze zadziwiło ekspertów, którzy pytali mieszkańców.
A dzięki ESK Liverpool wskoczył o 10 pozycji w górę [ z 16 na 6 ] miast najchętniej odwiedzanych w Anglii.
I dopiero tak naprawdę po uzyskaniu tytułu miasto zaczęło się rozwijać we wszytskich dziedzinach.
Napisano 06 marca 2010 - 20:39
Użytkownik Cr dnia 04 marca 2010 - 23:46 napisał
I według Ciebie mamy szansę nawet z Wrocławiem czy Katowicami? Nie mówiąc już o Łodzi czy Warszawie?
Wybaczcie, że mam taki dystans, ale jestem realistą i zbyt długo mieszkam w tym mieście, żeby go nie znać.
Napisano 06 marca 2010 - 23:45
Użytkownik Paweł dnia 06 marca 2010 - 19:39 napisał
Wybaczcie, że mam taki dystans, ale jestem realistą i zbyt długo mieszkam w tym mieście, żeby go nie znać.
Ja prędzej obawiałbym się oprócz wspomnianej Łodzi -Gdańska albo Torunia, które to miasta się naprawdę starają i zapowiada się ciekawa rywalizacja z nimi.
Życzę Ci abyś przy okazji zdobycia przez Lublin tytułu ESK dowiedział się o Lublinie czegoś nowego, bo jestem przekonany że niezależnie od tego jak długo tu już mieszkasz jeszcze wielu rzeczy o nim nie wiesz
Pozdrawiam lubelskich malkontentów
Napisano 06 marca 2010 - 23:54
Użytkownik Cr dnia 06 marca 2010 - 22:45 napisał
Pewnie, że nie wiem bo nie pozjadałem wszystkich rozumów. Jak każdy zainteresowany tym miastem zdobywam stopniowo o nim wiedzę.
Przyznam, że w sprawach kultury jestem mało zorientowany. Być może dlatego, że nic wielkiego u nas się nie dzieje?
Łódź miało, a może nadal ma Off Plus Camera, a u nas nic. Jakiś biedny festiwal Sąsiedzi.
Wydaje mi się, że kultura u nas leży.
Brakuje znanych artystów, ciekawych wydarzeń, zarówno tych kulturalnych jak i sportowych.
Napisano 07 marca 2010 - 14:18
Użytkownik Paweł dnia 06 marca 2010 - 22:54 napisał
Nie znam się na tyle dobrze na teatrze, żeby ocenić czy festiwal "Sąsiedzi" jest "biedny" czy "bogaty", ale może podzielisz się swoimi przemyśleniami, które skłoniły Cię do takiej, a nie innej jego oceny. I jestem ciekawy na jakich przedstawieniach byłeś i co Ci się w nich nie podobało, że tak źle go oceniasz. I nie wiem dlaczego spośród jakichś 30 lubelskich festiwali (to ma być nic?
Napisano 07 marca 2010 - 22:34
Użytkownik Cr dnia 07 marca 2010 - 13:18 napisał
Z pewnością ma. Brudne ulice, w których przeważa patologia to na pewno miejsca warte odkrycia, szczególnie dla przyjezdnych.
Bo w Lublinie nie ma znaczących wydarzeń, nie ma o czym mówić. Najważniejsze media mają mówić, że ktoś namiot rozwalił na Krakowskim i jakiś festiwal Sąsiedzi? Jak to wygląda, żeby w centralnym miejscu miasta ustawiać namiot. Żenada.
Cr, ja się podpisze pod słowami Admina. Ja jako laik, zwykły mieszkaniec Lublina, bierny człowiek kultury - jak spora część mieszkańców, może nie większość, aczkolwiek spora część nie słyszę o znanych ludziach kultury.
Nie interesuję się hip hopem, ale podstawowe nazwiska tej muzyki znam. Dlatego też brakuje u nas gwiazd i na to bym stawiał.
A ja bym właśnie na sport stawiał a nie na kulturę.
Napisano 07 marca 2010 - 23:04
A no ma... co raz mniej, ale ma.
Co masz konkretnie na myśli?
Tu się zgodzę. Pasja powinna być górą nad komerchą.
Wiem, że są problemy z tym festiwalem. Przecież w ostatnim czasie było głośno o tym. Mi się jednak wydaje, że Łódź odzyska tą imprezę.
Nie byłem na żadnym występie tylko z tego względu, że nie zainteresowała mnie taka forma kultury. Pewnie to nie tylko moje zdanie, ale na prawdę, żeby zachęcić ludzi do czegoś to musi to być mocne i dobrze się sprzedawać. Powinno się postawić na kilka konkretnych wydarzeń kulturalnych, niż na kilkaset różnych, zwykle o małym zainteresowaniu ludzi niespecjalnie interesujących się kulturą.
Zgodzę się z tomeczkiem, że ludzi, którzy na codzień nie interesują się kulturą powinno zainteresować coś nadzwyczajnego, coś niestandardowego.
Wydaje mi się, że obecne wydarzenia są skierowane w większości wypadków na ludzi kultury.
Dlaczego na Juwenalia 2009, skierowane głównie do studentów, ze względu na ich święto zaprasza się np. artystów będących na topie takich jak Audiofeels, na których przychodzą ludzie nie związani ze studiami?